Grattis till låttextförfattandet!

Jag vill ju säga något om det här priset. Det är ju redan yesterdays news, men ändå. Eftersom det är så kontroversiellt. Och alla som inte förstummas, antingen förfarar eller jublar, ris eller ros? Jag tycker personligen att det är roligast att vara positiv 🙂 Men i kölvattnet av att detta är en skräll, tänker jag att det vore roligt att se en annan diskussion: När får vi ett eget pris för författare till låttexter?

Visst är det komplext. En textförfattare är oftast en musiker. Men långt ifrån alla duktiga musiker är författare, vare sig till låttexter eller annat. Men jag vill se lite mer glans åt hur inflytelserika låttexter faktiskt är. Och att det är intellektuell konst som räknas. Att det inte bara är populärt och folkligt, men att det också faktiskt är finkultur. Om nu definitionen av finkultur kan få vara något som räknas, inte bara ute i stugorna men också inne i salongerna.

Det finns många musikpris. Och visst får texterna också utrymme där. Men jag tycker att de förtjänar mer än så. Och jag förstår frustrationen hos dem som  inte tycker att det är häftigt att Nobles Litteraturpris går till en låtskrivare, eftersom det ju inte är det som är meningen med priset. Eftersom det visar på att kommittén missförstår vad litteratur egentligen är? Typ. Och jag tänker att det är häftigt i alla fall. Eftersom det visar att någon där inne i alla fall inte har missförstått vad textförfattande handlar om.

En uppgift till alla gnällspikar: Instifta ett nytt pris då! Ett pris som framhäver skrivande av låttexter som en konstform för sig själv. Jag menar, om ni nu vill göra något för finkulturen. Och eftersom ni nu inte tycker att nobelkommittén sköter detta på ett bra sätt.

Grattis Bob Dylan! Eller: grattis till låttextförfattandet som konstform.

 

1 kommentar

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *